Barn elsker puslespill. Så enkelt kan det sies!
Helt fra ca. 2 års-alderen kaster de seg typisk over den edle kunst å få brikker til å passe sammen. Ofte med det resultat at det hele enten ender på gulvet, i munnen eller et eller annet sted hvor det ikke hører hjemme.
I takt med at de blir eldre og tålmodigheten øker, må vanskelighetsgraden også justeres. Vi vil jo alle sammen gjerne utfordres på det nivået vi nå engang befinner oss på.
Til høyre ser du en tabell som kan brukes som tommelfingerregel for hvor mange brikker puslespillet skal ha til de forskjellige alderstrinnene. F.eks. fremgår det at 35 brikker er passende for en 4-åring. Tabellen bør dog tas med en liten klype salt, da det selvfølgelig også i høy grad er et spørsmål om øvelse, akkurat som at det er forskjell på et barn som nettopp har fylt 4 og et som nesten er 5 år gammel.
Når man har bestemt seg for antall brikker, melder neste spørsmål seg: Hva skal motivet være? Tommelfingerregelen her er at det handler om å finne noe som kan holde på barnas interesse. Det er jo mye morsommere å legge et puslespill med Lynet McQueen dersom man har sett tegnefilmen.
For de litt eldre barna er Finn 12 feil-serien (på 100 brikker) uhyre populær. Barna skal legge puslespillet og deretter finne 12 feil i forhold til bildet på esken. Dette er en svært god øvelse som også trener dem i å bruke bildet på esken til å hjelpe seg (noe mange barn ikke så gode til i utgangspunktet!).